Medlemskap - bli en del av tekniksverige
Som medlem i Teknikföretagen är du och ditt företag med och stöttar ett starkare tekniksverige. Bli medlem för mindre än 100 kr/mån och anställd.
Rådgivning inom arbetsrätt och personalfrågor
Affärsjuridiskt stöd
Tillgång till ett omfattande nätverk av likasinnade företagare
Stöd för dig som arbetsgivare vid tvister och domstolsprocess
Expertis i arbetsmiljöfrågor
Flexibla kollektivavtal som passar din verksamhet
Smidiga pensions- och försäkringslösningar
Kollektivavtal - frihet under avtal
Många avtal - en standard
De flesta företagare börjar i liten skala med passion och pionjäranda. Man har en idé man brinner för och får göra det man älskar. Det här med arbetsgivaraspekterna av företagandet tänker många inte så mycket på – det är ju inte därför man har startat företag. Efter ett tag kanske man behöver anställa en eller ett par personer. Man sluter individuella avtal med dem och verksamheten rullar på allt bättre. Men i takt med att företaget växer blir det allt besvärligare att hantera alla personalfrågor utan att ha en enkel ram och process att luta sig mot. Till slut blir det ohållbart. Därför finns kollektivavtalen som gör tillvaron enklare och tryggare – för både arbetsgivare och arbetstagare.
Ett avtal för dig
Kollektivavtalen är avtal som är anpassade specifikt efter din branschs behov. Där finns tydliga regler om arbetstid, vad som gäller vid sjukdom, föräldraledighet, pension och bra regler för konkurrensklausuler med mera. Allt du behöver som arbetsgivare är färdigförhandlat, paketerat och klart mellan arbetsmarknadens parter: facken och arbetsgivarorganisationerna. Många företagare har föreställningen att villkoren för deras anställda försämras om de tecknar kollektivavtal. Sanningen är den motsatta – de är minst lika bra! Ett exempel på detta är pensionslösningarna. Via kollektivavtalet får du tillgång till de mest kostnadseffektiva lösningar för marknadsmässig pension som går att teckna. En annan vanlig uppfattning är att om man inte har kollektivavtal så kan man göra vad man vill. Då har man glömt bort att det finns många olika arbetsrättsliga lagar att följa. Det är dessutom kostsamt att bryta mot dessa lagar.
Få större frihet
En annan gammal fördom är att kollektivavtal består av hårda regler som begränsar och reglerar verksamheten. Men faktum är att Teknikföretagens kollektivavtal i flera fall ger större frihet och flexibilitet än lagstiftningen, eftersom vissa delar har avtalats bort och ersatts av andra överenskommelser som bättre gynnar Teknikföretagens medlemsföretag. Kollektivavtalet öppnar även upp för möjligheten att träffa lokala överenskommelser på ditt företag. Ett kollektivavtal är helt enkelt ett rationellt och kostnadseffektivt sätt att hantera alla de personalfrågor och problem man kan ställas inför som arbetsgivare. Det gör det lättare att vara företagare och minimerar risken för att göra fel.
Att slå vakt om en bra affärsidé är en sak. Att skydda dina immateriella tillgångar en helt annan.
De flesta företag har lokaler, datorer, bilar och maskiner väl försäkrade. Men ofta är det sämre ställt med det som är verkligt värdefullt: de immateriella tillgångar som utgörs av idéer och kunnande som personalen besitter. Det medarbetarna vet och kan går förstås inte att låsa in i något kassaskåp, men det finns ändå sätt att skydda företagets intressen när det gäller immateriella tillgångar. Ett av de bästa är att ha ett kollektivavtal. I ett anställningsavtal ingår en överenskommelse om lojalitet mot arbetsgivaren, ofta mer eller mindre outtalad. I kollektivavtalet finns däremot uttryckliga regler om lojalitet och sekretess, vilket ger dig som arbetsgivare ett bättre skydd och samtidigt gör det tydligt för de anställda vad som gäller.
Säkerställ att ni äger era innovationer
Ett kollektivavtal är bra också när det gäller innovationer och uppfinningar som ser dagens ljus inom ramen för företaget verksamhet. Det så kallade Uppfinnaravtalet reglerar förhållandet mellan företaget och den anställde innovatören. Avtalet ger ett omfattande skydd och gör det lättare att veta vem som äger rätten till en uppfinning. När det handlar om innovationer som faller inom den anställdes arbetsuppgifter äger företaget automatiskt
innovationen och därmed alla rättigheter så att innovationen förblir företagets egendom, även om innovatören byter jobb.
Se upp med konkurrensklausuler
På senare tid har många företag börjat skriva egna sekretess- och konkurrensavtal med sina anställda. Det kan förstås vara lockande att upprätta ett avtal som skyddar bolagets intressen maximalt, men samtidigt finns en fara i att skriva långtgående avtal om konkurrensförbud. Vid tvist i domstol kan det faktiskt sluta med att hela avtalet ogiltigförklaras så att bolaget står där utan något skydd alls. Genom att använda de konkurrensklausuler som
framgår av kollektivavtalet slipper ni den typen av tråkiga konsekvenser.